Fremstilling av Te

Fremstilling av Te

Tebuskene må være tre år gamle før de kan høstes, men de beskjæres fra de er to år for å sikre at de frembringer rikelig med blader og for å få frem den optimale høyde og form for komersiell plukking.

Plukking

Det kreves stor dyktighet for å få frem den beste kvaliteten. Som regel blir de to første bladene og en knopp plukket samtidig og lagt i kurver som plukkerne bærer med seg på ryggen. Det enedelige produktet er en fjerdedel av vekten av de nyplukkede bladene.

Tørking

Etter plukking transporteres bladene til en nærliggende fabrikk. Forskjellen på de ulike tetypene fra samme plante, avhenger av produksjonsmetoden. Tebladene blir spredt utover hyller hvor de mister omtrent halvparten av sin fuktighet. Her tørkes tebladene og det tar om lag 12 til 24 timer å tørke te tilfredstillende.

Rulling

De grønne bladene blir så rullet for å bryte ned bladcellene og for å få dem til å krølle seg.

Te-oksidering/fermentering

Ved produksjon av svart te blir bladene plassert i gjæringsrommet for tørking for å få frem aroma, farge og smak. Denne prosessen går ikke tebladene som skal brukes i grønn te gjennom, og de beholder derfor sin grønne farge.

Sortering & Pakking

Te tørkes ytterligere for å få bort siste rest av fuktighet, før den sorteres etter bladstørrelse og pakkes i kasser eller sekker for salg på auksjon. Det sendes ut prøver av teavlingene til verdens tehus som nøye vurderer kvaliteten på teen før innkjøp.

Når teen er kjøpt, går den videre til Twinings teblandere...